Perttu Häkkinen

Perttu Eino Häkkinen (1979–2018) oli helsinkiläinen toimittaja, kirjailija ja muusikko, jota Helsingin Sanomat kutsui (13.8. 2018) yhdeksi ”sukupolvensa persoonallisimmista kulttuurivaikuttajista”. Häkkinen oli koulutukseltaan filosofian maisteri. Hän opiskeli Helsingin yliopistossa teoreettista filosofiaa ja tutki pro gradussaan hollantilaisen filosofin Spinozan (1623–1677) substanssiopin ontologiaa.

Häkkinen työskenteli valtaosan aikuisiästään toimittajana. Hänet tunnetaan parhaiten sadoista radio-ohjelmistaan, joita hän toimitti Yle Puheelle ja Radio Helsinkiin. Häkkinen toimi kolumnistina Rumba-lehdessä, Helsingin Sanomien Nyt-liiteessä ja Sunnuntaisuomalaisessa. Lisäksi hän kirjoitti kaksi kirjaa: Hukkuminen (Tammi, 2017) käsitteli Kumpulan kidutussurmia ja Vesa Iitin kanssa kirjoitettu Valonkantajat (Like, 2015) suomalaista rajatietoa.

Häkkisen radio-ohjelmia, lehtijuttuja ja kolumneja yhdisti se, että hän käsitteli niissä usein aiheita, jotka poikkesivat journalismin ja yhteiskunnan valtavirrasta. Häkkinen oli kiinnostunut marginaaleista ja ihmisistä, jotka olivat ulkopuolisia tieteessä, taiteessa ja kulttuurissa. Hän arvosti akateemista sivistystä ja korkeakulttuuria, mutta kunnioitti yhtä lailla itseoppineita taiteilijoita ja itsenäisiä ajattelijoita.

Häkkinen oli merkittävä alakulttuurivaikuttaja. Hän maalasi graffiteja, järjesti tapahtumia, teki musiikkia Randy Barracuda -taiteilijanimellä, pyöritti levy-yhtiöitä ja oli yksi skweee-musiikin pioneereista. Häkkisen ja Jaakko Kestilän vuosituhannen vaihteessa perustama Imatran voima -yhtye saavutti nopeasti kansainvälisen suosion elektronisen musiikin ystävien keskuudessa. Yhtye julkaisi uransa aikana The Church Of Latterday Maggots- (2004) ja Welfare State of Mind -levyt (2007).

Häkkinen oli myös yksi skweeen eli skandinavian electronic funkin pioneereista. Skweee on synteesi elektronisen musiikin eri tyylilajeista, joiden pohjalta muusikot Suomessa ja Ruotsissa loivat oman tunnistettavan tyylinsä. Perttu Häkkisen ja Tatu “Mesak” Metsätähden Harmönia-levy-yhtiö on yksi genren merkittävimmistä levy-yhtiöistä, ja sen kautta ilmestyi kymmeniä julkaisuja.

Perttu Häkkinen oli aseistakieltäytyjä, joka arvosti ihmisoikeuksia ja ihmisten välistä tasa-arvoa. Häkkisen poikkeuksellisen laajaan ystävä- ja kaveripiiriin kuului muun muassa entinen kulttuuriministeri, kuvataiteilijoita, lukuisia muusikoita, filosofeja, tohtoreita, duunareita ja työttömiä. Häkkinen seurasi laaja-alaisesti yhteiskuntaa ja politiikkaa, mutta oli itse poliittisesti sitoutumaton ja vierasti puoluepolitiikkaa niin paljon, ettei koskaan äänestänyt.