Tiedote 12.8.2019

Perttu Häkkisen säätiö järjestää marraskuussa gaalan ja jakaa ensimmäiset apurahansa

Repaleisen lokakuun jälkeen saapuu synkkä marraskuu, mutta ei hätää! Perttu Häkkisen säätiö kantaa valoa pimeyteen ja järjestää gaalan, jossa säätiö jakaa historiansa ensimmäiset apurahat tieteen, taiteen ja kulttuurin tekijöille.

Illan aikana säveltaidetta esittävät edesmenneen toimittaja, kirjailija ja muusikko Perttu Häkkisen Tähtiportti-yhtye, Timo Kaukolampi ja lukuisat laadukkaat tiskijukat.

Tapahtumassa on suuren urheilujuhlan tuntua, kun suomalaiset ja ruotsalaiset ottavat toisistaan mittaa Suomi-Ruotsi-skweeemaaottelussa. Vastakkain ovat skweeen keskeiset levy-yhtiöt Harmönia Records (Mesak & Eero Johannes, FIN) ja Flogsta Dancehall (Pavan ja Joxaren, SWE)

Mutta mitä on skweee? Gaalavieraat voivat etsiä itse vastauksen kysymykseen ja katsoa valkokankaalta Iacopo Patiernon ja David Giesen ohjaaman We Call it Skweee -dokumenttielokuvan (2009), jonka yksi keskeisistä hahmoista on Perttu Häkkinen eli Randy Barracuda.

Tilaisuuden juontavat Njassa ja Edu Kehäkettunen.

Perttu Häkkisen kuolemasta on kulunut tänään vuosi. Häkkinen menehtyi tapaturmaisesti polkupyöräonnettomuudessa 12.8.2018 Helsingissä. Säätiö haluaakin juuri tänä päivänä kertoa hyvää tekevästä juhlasta, joka tuo valoa pimeyteen.

Perttu Häkkisen säätiö sr. on vuonna 2019 perustettu yleishyödyllinen säätiö, joka tukee marginaalipaskaa. Tapahtuma järjestetään talkoilla ja tuotot käytetään suomalaisen undergroundkulttuurin tukemiseen.

“Tulevaisuuden puolesta, menneisyyttä vastaan”

Liput hyväntekeväisyysgaalaan saa Tiketistä.

Tiedote 10.6.2019

Perttu Häkkisen Säätiö sr tukee “marginaalipaskaa” eli omaehtoista taidetta ja tutkimusta – elokuussa menehtynyt Häkkinen täyttäisi tänään 40 vuotta

Ave ja voitokasta päivää! 

Arvoisa lukija, lähestymme teitä tiedotusasialla. 

Olemme jättämässä tänään Patentti- ja rekisterihallitukseen Perttu Häkkisen Säätiön sr perustamiskirjan. Säätiö jakaa apurahoja, stipendejä ja palkintoja “Häkkisen hengessä”.  

Perttu Häkkisen säätiön hallituksessa ovat sen perustajajäsenet toimittaja Panu Hietaneva, tuottaja Heidi Laaksonen, ohjaaja Otso Tiainen, Startup Refugees -kansalaisjärjestön johtaja Elisa Vepsäläinen, ja jääkiekkoilija Topi Jaakola, joka lahjoitti säätiön pääoman. 

Miksi teemme tämän? 

“En tuntenut Perttu Häkkistä henkilökohtaisesti, mutta arvostin ja kunnioitin hänen ajatteluaan. Häkkinen ei arvottanut ihmisiä yhteiskunnallisen statuksen, poliittisten aatteiden tai koulutustason perusteella, vaan suhtautui kaikkiin tasavertaisesti ja kunnioittavasti. Häkkinen jätti jälkeensä hengenperinnön, jota täytyy tukea myös tulevaisuudessa”, sanoo Jaakola, joka keksi idean säätiön perustamisesta. 

“Haluamme tukea asioita, jotka olivat lähellä Perttu Häkkisen sydäntä: muun muassa salatieteiden ja uskontojen tutkimusta, undergroundkulttuuria, ITE-kirjallisuutta, valtavirrasta poikkeavaa kuvataidetta, omaperäistä tutkimustyötä ja marginaalisia kulttuuri-ilmiöitä, joiden tekijät saavat harvoin apurahoja”, kertoo toimittaja ja Häkkisen työpari Hietaneva.   

Kuinka sen teemme? 

“Suomalaiset säätiöt tukevat vuosittain suurilla summilla suomalaista tiedettä, taidetta ja kulttuuria, mutta selvityksemme mukaan maastamme puuttuu säätiö, joka keskittyisi alakulttuureihin ja marginaaleihin. Perttu Häkkisen säätiö eroaa muista säätiöistä myös siinä, ettei siltä haeta apurahoja, vaan myönnämme niitä itse kerran tai pari vuodessa. Perttu Häkkinen tunsi valtavan määrän ihmisiä, jotka toimivat valtavirtakulttuurin ulkopuolella. Olemme keränneet näistä ihmisistä asiantuntijaverkoston, jonka ansiosta tiedämme, millaisia kiinnostavia projekteja on käynnissä tieteen, taiteen ja kulttuurin parissa”, Hietaneva jatkaa. 

“Vaikka meillä ei ole varsinaista apurahahakua, kannattaa omista tekemisistä pitää ääntä. Jos oma häröily henkiolentojen, syntetisaattoreiden, roskaelokuvien tahi kansanperinteen parissa on sellaista, josta Häkkinen olisi digannut, niin lähesty meitä!”, Heidi Laaksonen kehottaa. 

Voiko kuka vain osallistua?

-Kyllä. Perttu Häkkisen hengen perintö ja sen jatkaminen on kaikkien halukkaiden asia. Säätiö on avoin kaikille yhteistyökuvioille, jotka sopivat pirtaamme eli tähtäävät suomalaisen marginaalikulttuurin tukemiseen. Lisäksi tavallinen kaduntallaaja voi tukea säätiön toimintaa osallistumalla tapahtumiin, joita järjestämme. Kerromme niistä lisää sitten, kun tähdet ovat oikeassa asennossa”, Laaksonen vinkkaa. 

-Haluamme osaltamme olla jakamassa Häkkisen henkistä perintöä. Tämän työn jatkamiselle on eittämättä tarve tämän päivän mielikuvituskriittisessä yhteiskunnassa kuten Perttu asian muotoili, summaa Jaakola.  

Elokuussa 2018 tapaturmaisesti menehtynyt toimittaja, tietokirjailija ja muusikko Perttu Häkkinen olisi täyttänyt tänään 10.6. 40 vuotta. Hän ehti urallaan työskennellä muun muassa Helsingin Sanomissa, Yle Puheessa ja YleX:ssä. Häkkinen kirjoitti kaksi tietokirjaa, Valonkantajat yhdessä Vesa Iitin kanssa sekä Kumpulan surmia käsittelevän Hukkuminen.  

Perttu Häkkisen Säätiö sr on menneisyyttä vastaan, tulevaisuuden puolesta.