Tiedote 11.8.2020

Ryhdy Valonkantajaksi – ole 2020-luvun Tulenkantaja!

Perttu Häkkisen Säätiö perustaa kaikille suomalaisen alakulttuurin ystäville oman kerhon.

Sata vuotta sitten suomalaisessa kulttuurikentässä tapahtui kummia. Tulenkantajiksi itsensä nimennyt taiteilijaryhmä halusi tuoda kirjallisuuten eurooppalaisia virtauksia ja pyrki eroon “korpikulttuurista”.

Ryhmän motto oli simppeli: Katse kohti Eurooppaa!

Me täällä Perttu Häkkisen säätiössä arvostamme Tulenkantajien kulttuurityötä ja henkeä, jolla kirjailijat Olavi Paavolaisesta Mika Waltarin kautta Katri Valaan vaikuttivat kotimaiseen taiteeseen.

Me täällä Perttu Häkkisen säätiössä haluamme 2020-luvulle vastaavan kulttuurimurroksen, jonka Tulenkantajat saivat aikaan sata vuotta aiemmin.

Haluamme olla Valonkantajia ja edistää kulttuurin marginaali-ilmiöitä, jotka sulostuttavat kanssaihmisten elämää ja ansaitsevat mielestämme suurta arvostusta yhteiskunnassa – oli kyse sitten omakustannekirjallisuudesta, ite-taiteesta, tieteen marginaaleista, teollisuushallissa järjestetyistä teknokekkereistä tai esoteriasta ammentavasta kuvataiteesta.

Tulenkantajiin kuuluminen vaati yksilöltä vahvaa taiteellista osaamista, mutta Valonkantaja voi olla kuka vain, joka on henkiseltä tilaltaan Valonkantaja

Ja mikä sopisikaan Valonkantajille paremmin, kuin oma kerho. Ole siis vahvempaa ainesta ja liity Valonkantaja-kerhoon. Ikuisen jäsenyyden hinta on luonnollisille henkilöille – siis meille ihmiselle – 50 euroa. Kerhon jäsenet saavat numeroidun jäsenkortin ja tietoa hankkeistamme ja tapahtumista ensimmäisten joukossa.

Vaikka Valonkantaja-kerhon jäsenet ovat VIP – siis todella merkittäviä henkilöitä –, emme lupaa jäsenkortin avaavan sen paremmin taivaan kuin tuonelankaan portteja. Muistutamme kuitenkin, että Perttu Häkkisen säätiön bileissä kerholaisille saattaa olla tarjolla esimerkiksi jaloa juomaa, jolla todella merkittävät henkilöt pääsevät hellimään ruumistaan ja sulostuttamaan sieluaan.

Tai sitten jotain muuta. Emme tiedä vielä itsekään. Mutta sen tiedämme, että kerhon jäsenmaksuilla tuetaan suomalaista marginaalipaskaa.

Täytä lomake tästä linkistä ja liity Valonkantaja-kerhoon!

Lopuksi haluamme vielä toivottaa kaikille uusille jäsenille kaikkea hyvää Valonkantajien moton mukaisesti: Valoa kohti!

Tiedote 16.6.2020

Perttu Häkkisen säätiölle rahankeräyslupa

Rakkaat ihmiset!

Poliisihallitus on myöntänyt meille vihdoin rahankeräysluvan (nro RA/2020/672)! Voimme kerätä rahaa vastikkeetta marginaalitaiteilijoiden ja – tieteilijöiden tukemiseen 5.6.2020-4.6.2021.

Et nyt saa laittaa massia keräystilillemme FI8231311002067837 niin paljon kuin sielu sietää! Kaikki menee apurahoihin seuraavan vuoden aikana.

Tiedote 28.3.2020

Perttu Häkkisen säästiö kerää varoja marginaalikulttuurin tekijöille

Ja tapahtui tänä päivänä, että Perttu Häkkisen säätiö havahtui marginaalipaskan tekijöiden likviditeettikriisiin ja päätti auttaa sekä miestä että naista mäessä. Pyydämme myös sinua osallistumaan perustamaamme Että taiteilijallakin pyyhkisi hyvin -kampanjaan. 

Aloita se pohtimalla seuraavaa asiaa: kulttuuri tuo iloa ja nautintoa ihmisen elämään, mutta millainen on sen materiaalinen arvo?

Onko taide päivän pizzan ja tuopin (15€), vessapaperin (32 rullaa, 26€) vai sisäfileen (2kg, 70€) arvoista?

Kun olet löytänyt vastauksen kysymykseen, herätä sisäinen filantrooppisi ja auta koronakriisin takia tulonsa menettänyttä taiteilijaa, joka on tarjonnut sisältöä elämääsi. Mene siis mesenaatti.me-sivustolle ja osta haluamasi tuote. Me suoritamme loput eli toimitamme apupaketin koronaepidemian takia tulonsa menettäneelle marginaalipaskan tekijälle. 

Perttu Häkkisen säätiön Että taiteilijallakin pyyhkisi hyvin -kampanja löytyy täältä: https://mesenaatti.me/campaign/?id=1462#single/view

Valoa kohti!

Perttu Häkkisen säätiö Helsingissä 27.3.2020

PS. Me emme oikeasti vie ihmisille pizzaa, vessapaperia tai lihaa. Tsekkaa tarkemmat tiedot kampanjasivulta.

PPS. Me täällä Perttu Häkkisen säätiössä arvostaisimme suuresti, jos levittäisit sanaa kampanjasta somessa, Teams-palavereissa ja muissa ihmiskontakteissa, joita suoritat sosiaalisen etäisyyden sääntöä noudattaen.

Tiedote 12.8.2019

Perttu Häkkisen säätiö järjestää marraskuussa gaalan ja jakaa ensimmäiset apurahansa

Repaleisen lokakuun jälkeen saapuu synkkä marraskuu, mutta ei hätää! Perttu Häkkisen säätiö kantaa valoa pimeyteen ja järjestää gaalan, jossa säätiö jakaa historiansa ensimmäiset apurahat tieteen, taiteen ja kulttuurin tekijöille.

Illan aikana säveltaidetta esittävät edesmenneen toimittaja, kirjailija ja muusikko Perttu Häkkisen Tähtiportti-yhtye, Timo Kaukolampi ja lukuisat laadukkaat tiskijukat.

Tapahtumassa on suuren urheilujuhlan tuntua, kun suomalaiset ja ruotsalaiset ottavat toisistaan mittaa Suomi-Ruotsi-skweeemaaottelussa. Vastakkain ovat skweeen keskeiset levy-yhtiöt Harmönia Records (Mesak & Eero Johannes, FIN) ja Flogsta Dancehall (Pavan ja Joxaren, SWE)

Mutta mitä on skweee? Gaalavieraat voivat etsiä itse vastauksen kysymykseen ja katsoa valkokankaalta Iacopo Patiernon ja David Giesen ohjaaman We Call it Skweee -dokumenttielokuvan (2009), jonka yksi keskeisistä hahmoista on Perttu Häkkinen eli Randy Barracuda.

Tilaisuuden juontavat Njassa ja Edu Kehäkettunen.

Perttu Häkkisen kuolemasta on kulunut tänään vuosi. Häkkinen menehtyi tapaturmaisesti polkupyöräonnettomuudessa 12.8.2018 Helsingissä. Säätiö haluaakin juuri tänä päivänä kertoa hyvää tekevästä juhlasta, joka tuo valoa pimeyteen.

Perttu Häkkisen säätiö sr. on vuonna 2019 perustettu yleishyödyllinen säätiö, joka tukee marginaalipaskaa. Tapahtuma järjestetään talkoilla ja tuotot käytetään suomalaisen undergroundkulttuurin tukemiseen.

“Tulevaisuuden puolesta, menneisyyttä vastaan”

Liput hyväntekeväisyysgaalaan saa Tiketistä.

Tiedote 10.6.2019

Perttu Häkkisen Säätiö sr tukee “marginaalipaskaa” eli omaehtoista taidetta ja tutkimusta – elokuussa menehtynyt Häkkinen täyttäisi tänään 40 vuotta

Ave ja voitokasta päivää! 

Arvoisa lukija, lähestymme teitä tiedotusasialla. 

Olemme jättämässä tänään Patentti- ja rekisterihallitukseen Perttu Häkkisen Säätiön sr perustamiskirjan. Säätiö jakaa apurahoja, stipendejä ja palkintoja “Häkkisen hengessä”.  

Perttu Häkkisen säätiön hallituksessa ovat sen perustajajäsenet toimittaja Panu Hietaneva, tuottaja Heidi Laaksonen, ohjaaja Otso Tiainen, Startup Refugees -kansalaisjärjestön johtaja Elisa Vepsäläinen, ja jääkiekkoilija Topi Jaakola, joka lahjoitti säätiön pääoman. 

Miksi teemme tämän? 

“En tuntenut Perttu Häkkistä henkilökohtaisesti, mutta arvostin ja kunnioitin hänen ajatteluaan. Häkkinen ei arvottanut ihmisiä yhteiskunnallisen statuksen, poliittisten aatteiden tai koulutustason perusteella, vaan suhtautui kaikkiin tasavertaisesti ja kunnioittavasti. Häkkinen jätti jälkeensä hengenperinnön, jota täytyy tukea myös tulevaisuudessa”, sanoo Jaakola, joka keksi idean säätiön perustamisesta. 

“Haluamme tukea asioita, jotka olivat lähellä Perttu Häkkisen sydäntä: muun muassa salatieteiden ja uskontojen tutkimusta, undergroundkulttuuria, ITE-kirjallisuutta, valtavirrasta poikkeavaa kuvataidetta, omaperäistä tutkimustyötä ja marginaalisia kulttuuri-ilmiöitä, joiden tekijät saavat harvoin apurahoja”, kertoo toimittaja ja Häkkisen työpari Hietaneva.   

Kuinka sen teemme? 

“Suomalaiset säätiöt tukevat vuosittain suurilla summilla suomalaista tiedettä, taidetta ja kulttuuria, mutta selvityksemme mukaan maastamme puuttuu säätiö, joka keskittyisi alakulttuureihin ja marginaaleihin. Perttu Häkkisen säätiö eroaa muista säätiöistä myös siinä, ettei siltä haeta apurahoja, vaan myönnämme niitä itse kerran tai pari vuodessa. Perttu Häkkinen tunsi valtavan määrän ihmisiä, jotka toimivat valtavirtakulttuurin ulkopuolella. Olemme keränneet näistä ihmisistä asiantuntijaverkoston, jonka ansiosta tiedämme, millaisia kiinnostavia projekteja on käynnissä tieteen, taiteen ja kulttuurin parissa”, Hietaneva jatkaa. 

“Vaikka meillä ei ole varsinaista apurahahakua, kannattaa omista tekemisistä pitää ääntä. Jos oma häröily henkiolentojen, syntetisaattoreiden, roskaelokuvien tahi kansanperinteen parissa on sellaista, josta Häkkinen olisi digannut, niin lähesty meitä!”, Heidi Laaksonen kehottaa. 

Voiko kuka vain osallistua?

-Kyllä. Perttu Häkkisen hengen perintö ja sen jatkaminen on kaikkien halukkaiden asia. Säätiö on avoin kaikille yhteistyökuvioille, jotka sopivat pirtaamme eli tähtäävät suomalaisen marginaalikulttuurin tukemiseen. Lisäksi tavallinen kaduntallaaja voi tukea säätiön toimintaa osallistumalla tapahtumiin, joita järjestämme. Kerromme niistä lisää sitten, kun tähdet ovat oikeassa asennossa”, Laaksonen vinkkaa. 

-Haluamme osaltamme olla jakamassa Häkkisen henkistä perintöä. Tämän työn jatkamiselle on eittämättä tarve tämän päivän mielikuvituskriittisessä yhteiskunnassa kuten Perttu asian muotoili, summaa Jaakola.  

Elokuussa 2018 tapaturmaisesti menehtynyt toimittaja, tietokirjailija ja muusikko Perttu Häkkinen olisi täyttänyt tänään 10.6. 40 vuotta. Hän ehti urallaan työskennellä muun muassa Helsingin Sanomissa, Yle Puheessa ja YleX:ssä. Häkkinen kirjoitti kaksi tietokirjaa, Valonkantajat yhdessä Vesa Iitin kanssa sekä Kumpulan surmia käsittelevän Hukkuminen.  

Perttu Häkkisen Säätiö sr on menneisyyttä vastaan, tulevaisuuden puolesta.